TennisKupan blir NYA SOLLENTUNA TK

  • 6 mar 2012

RF och Tennisförbundet har haft åsikter om föreningskonstruktionen och stadgarna i Sollentuna TK, vilket föranlett ägarklubbarna att rekonstruera hela verksamheten. TennisKupan har därför tagit över hela ansvaret för verksamheten i "gamla Sollentuna TK" och byter namn till just Sollentuna TK, allt i syfte att bibehålla kontinuiteten i vår fina verksamhet.

Historia

Sollentuna Tennisklubbar har under 35 år varit en alliansförening bestående av Edsvikens TK, Rotebro TK, IFK Törnskogen och Tenniskupan (f.d Tennis Sollentuna Edsbergsföreningen).

Alliansföreningens (STK) medlemmar har bestått av fyra juridiska personer (ETK, IFK Törnskogen, RTK och Tenniskupan) med 2 representanter från respektive klubb i alliansföreningens styrelse. Sedan 1993 har STK varit medlem i Svenska Tennisförbundet. 

 

Bakgrund

Under sommaren 2011 fick klubben information från RF om en revision av sin LOK- stödsredovisning. Denna revision tillkom förmodligen på grund av att redovisningen skiljde sig markant vårterminen 2011 jämfört med samma period 2010. RF:s LOK stödsgrupp, som behandlar inkomna ansökningar om statligt aktivitetsstöd till idrottsföreningar, beslutade enligt besked den 28/10 att helt avslå STK:s ansökan för verksamheten vårterminen 2011. Det innebar ett inkomstbortfall på ungefär 250,000 kr. Beslutet togs efter att ha granskat våra insända handlingar. Då konstaterades att det i STK bara finns 4 juridiska personer som medlemmar och att klubben inte kan betraktas som en riktig idrottsförening. Vid revision granskar RF regelmässigt relevanta dokument från föreningen. Stadgar, årsmötesprotokoll och räkenskaper hör till dessa. Granskningen pekade framför allt på brister i våra stadgar för att betraktas som en öppen och demokratisk idrottsförening med medlemsinflytande.

 

Ställda inför detta faktum, med hot om uteslutning ur Svenska Tennisförbundet och att STK i dåvarande form inte var berättigade till höstens aktivitetsbidrag heller, tvingades styrelsen vidta åtgärder. Styrelsen satt i ett antal möten under november och december 2011.

 

Nuläge

 

Utkomsten av dessa möten blev att Tenniskupan, som inte haft någon egentlig tennisverksamhet under de senaste tre åren, tar över den verksamhet som STK bedriver idag. Samtidigt byter Tenniskupan namn till Sollentuna Tennisklubb. Nya STK får med sig en stor del av det kapital som finns i gamla STK och Edsbergshallen.  De andra tre klubbarna fortsätter med sin verksamhet som tidigare och behåller kontrollen över Sollentuna tennishall. Nya STK ingår ett avtal med dessa om banhyra för den del av verksamheten som bedrivs i tennishallen. Nya STK tar över ansvaret för personal och spelare i bollskola, tennisskola, utvecklingsgrupp, tävlingsgrupp samt vuxengrupper. Kansliet i tennishallen finns kvar.

 

Verksamheten bedrivs vidare som tidigare med den stora skillnaden att nya STK är en helt öppen och demokratisk förening med medlemsinflytande. 

 

Framtid

 

Tenniskupans styrelse sitter kvar fram till årsmötet då en styrelse i nya STK ska utses. Datum för årsmötet är bestämt till den 25/4. All information inför årsmötet kommer att finnas på hemsidan.